Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο στην περιοχή των Βαλκανίων. Βρίσκεται στα όρια των νομών Πιερίας και Λάρισας και ο επιβλητικός όγκος του ορίζει τα σύνορα Θεσσαλίας- Μακεδονίας. Είναι ένα συμπαγές βουνό, με σχετικά μικρή έκταση (500 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων) και σχεδόν κυκλικό σχήμα. Οι κορυφές του, άλλες ομαλές και άλλες δυσπρόσιτες, οι βαθιές χαράδρες αλλά και οι απόκρημνες κεντρικές κορυφές του εντυπωσιάζουν και σαγηνεύουν τον ορειβάτη και τον περιηγητή. Γενικά θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το πιο πολύκορφο βουνό της Ελλάδας.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας ή Πάνθεον στα 2.918 μέτρα. 36 κορυφές του είναι πάνω από τα 2.000 μέτρα, όπως ο Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.), ο Καλόγερος (2.701 μ.), η Τούμπα (2.801 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.803 μ.), το Στεφάνι (2.909 μ.), το Σκολιό (2.911 μ. ) κ.α.. Το 1938 ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, με σκοπό την προστασία της γεωμορφολογίας, της πανίδας και χλωρίδας, της μοναδικής κληρονομιάς του βουνού, καθώς και των πολιτιστικών αξιών της περιοχής. Η ανακήρυξη του Δρυμού είχε σκοπό ακόμη να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση του κοινού. Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε εκμετάλλευση στον πυρήνα του Δρυμού- σε έκταση περίπου 40.000 στρεμμάτων. Στην περιφερειακή ζώνη του Δρυμού η διαχείριση και η εκμετάλλευση θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η προστασία του πυρήνα.

Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Επίσης, έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος». Ο ορειβάτης του Ολύμπου θα ανακαλύψει μια πλούσια χλωρίδα, με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Από αυτά, τα 187 χαρακτηρίζονται ως σημαντικά, 56 είναι ενδημικά ελληνικά εκ των οποίων 23 τοπικά ενδημικά, δηλ. βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο και 16 είναι σπάνια στην Ελλάδα. Η βλάστηση του Ολύμπου και γενικά η κατανομή της παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Η βορειοανατολική πλευρά, η οποία δέχεται και τις περισσότερες βροχές, είναι πυκνά δασωμένη, ενώ η νοτιοδυτική έχει πιο αραιή βλάστηση. Γενικά οι ζώνες βλάστησης στον Όλυμπο δεν ακολουθούν μια διαδοχική σειρά, όπως συμβαίνει και σε γειτονικές οροσειρές, αλλά κατανέμονται άναρχα, κυρίως λόγω της ποικιλίας των μικροκλιμάτων.

Αντίθετα από τη χλωρίδα, η πανίδα του Ολύμπου δεν έχει μελετηθεί συστηματικά. Έχουν, όμως, καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, όπως το αγριοκάτσικο, το αγριογούρουνο, η αλεπού, ο σκίουρος, ο λύκος κ.α., 104 είδη πτηνών και 18 ερπετά και αμφίβια.